BUREKDŽIJADA U NIŠU

Ova tradicionalna gastro manifestacija ima za cilj popularizaciju jedinog priznatog niškog gastro proizvoda, a to je nadaleko poznati burek, ističe predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.

Niški burek nastao je 1428. godine po originalnom turskom receptu koji je očuvan do današnjih dana, ali i modifikovan jer su generacije pekara utkale svoje znanje. Vukadinović naglašava da Niški burek zvanično nije geografski zaštićen i da je prioritet da se na ovom polju dosta učini.

„Tajna dobrog bureka je u materijalu, ali i ljubavi majstora prema ovom poslu, jer ako je on loše emotivno raspoložen, ni burek neće biti dobar“, kaže Vukadinović.

Za četiri dana Burekdžijadu prati i bogat dečiji, umetnički i muzički program u kom učestvuju Zvezde grada i učesnici emisije Nikada nije kasno.

Tokom trajanja ovu manifestaciju dnevno poseti oko 5.000 ljudi ili ukupno 20.000 ljudi za četiri dana.

Duh starog Niša treba osetiti posetom ovoj manifestaciji. Osim sa sirom i mesom, posetioci mogu probati i druge ukuse koje nigde na drugom mestu nisu.

Nišlije, učesnici, ali i njihovi gosti su oduševljeni Danima bureka.

Osim bureka posetioci mogu probati i Svrljiški belmuž, kao izuzetan specijalitet.

Burekdžijada se zatvara sutra, a zabeležen je veliki broj posetilaca iz čitavog regiona. Burekdžijada se tradicionalno održava na platou kod Doma vojske.

BurekdžijadaDani burekaNIS