DANAS JE MEĐUNARODNI DAN KUVARA
Od
tv4s objavljen октобар 20, 2020
Dan kuvara ustanovljen je 2004. godine kada je Svetsko udruženje kulinarskih zajednica odlučilo da 20.oktobar uzme kao dan ove profesije. Udruženje uključuje 8 miliona ljudi iz celog sveta koji su predstavnici kuvara i kulinarstva. Međunarodni dan kuvara ima za cilj da podseti građane na značaj pravilne ishrane i posebno zdrave hrane koja je sve više zastupljena u ishrani, ali i da podstakne mlade da se opredele za ovaj poziv.
Kulinarstvo je postalo umetnost jer osim pripreme,hrana mora biti i aranžirana uz istovremeno poštovanje nutritivnih vrednosti sastojaka i standarda koji se primenjuju svuda u svetu. U Leskovcu je tradicija kulinarstva veoma duga, ono što karakteriše naš grad je roštilj koji je na meniju svuda u svetu, a pored leskovačke pjeskavice, mućkalice i ćevapa, prepoznatljivi su ajvar koji je brendiran i od skoro naš karakteristični specijalitet sprža.
Inresresovanje za kulinarstvo sve više pokazuju mladi ljudi, a to potvrđuje činjenica da već nekoiliko godina u okviru Visoke poslovne škole, koja je sada deo jedinstvene Akademije strukovnih studija Južna Srbija postoji studijski program Tehnologija hrane i gastronomija.Profesor ove visokoškolske ustanove Momčilo Conić naglašava da studenti u okviru ovog smera mogu da steknu vrhunska kulinarska znanja i veštine, a to su do sada potvrdili i brojnim medaljama sa raznih takmičenja u zemlji i svetu.
Na poslednjem takmičenju, odnosno Gastro kupu u Novom Sadu u konkurenciji 50-tak ekipa osvojili su titulu najbolje škole. Dani kada se proslavlja Međunarodni dan kuvara,su povezani sa puno pozitivnih emocija i zabave. Ova proslava u raznim zemljama sveta često predstavlja veliki događaj. Kuvari Leskovca i Srbije uključeni su u sve asocijacije ove struke u Evropi i svetu, a zalažu se da pored internacionalne kuhinje i naša autohtona zauzme svoje mesto u svetu.