GAZDINSTVO STOJANOVIĆ IZ PRIDVORICE JEDNO JE OD DVA DOMAĆINSTVA IZ BOJNIKA KOJE JE SERTIFIKOVALO PROIZVODNJU SIRA

Nadaleko poznat pustorečki sir koji može postati brend Bojnika svakako da treba sačuvati i u tom cilju unapređenje stočarske proizvodnje je činjenica koju prepoznaje lokalna samouprava.

Domaćinstvo Stojanović iz Pridvorice, a posebno mladi domaćin Igor prihvatio se nimalo lakog posla koji podrrazumeva mlečno govedarstvo. Igor na svojoj farmi ima 9 grla i to 7 krava, junicu i tele. Grla su umatičena što podrazumeva kvalitet, ali i uštedu u hrani stoke.

Igor Stojanović ističe da polovinu mleka prerađuje u tradicionalni pustorečki punomasni sir, a drugu polovinu daje mlekari za otkup.

Igor je angažovan tokom 24 sata na svojoj mini farmi, ali kaže da ovaj posao, iako nije nimalo lak ne bi menjao za nijedan drugi.

Ovo je svetao primer ne samo požrtvovanosti ovog mladog domaćina već se može sagledati i sa aspekta očuvanja tradicije u proizvodnji sira koji se po kvalitetu može postaviti u istu ravan sa švajcarskim punomasnim sirevima i na taj način zauzeti svoje zasluženo mesto na trpezi bilo koje evropske zemlje.

PRIDVORICA