Turistička organizacija organizovala je danas manifestaciju pod nazivom „Festival leskovačke sprže i gurmanluka 2022“ pod pokroviteljstvom grada Leskovca i u saradnji sa Udruženjem ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša, Visokom poslovnom školom Leskovac i restoranom „Koliba“.
Manifestacija je održana u etno kompleksu „Šop-Đokić“ gde se širio miris sprže i jela od mesa u pripremi kulinarskih majstora iz Leskovca i Niša.
Festival leskovačke sprže i gurmanluka, okupio je ekipe koje su se nadmetale u pripremi ovog leskovačkog brenda.
Direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić zahvalio se svima na učešću i podršci, i izrazio želju da festival dugo traje i dostigne tradiciju Roštiljijade.
Manifestaciju je u ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića otvorila Aleksandra Stojanović, PR.
„Ponosimo se što imamo tri brenda, ajvar, roštilj meso i spržu. Kada je reč o roštilj mesu, već više od tri decenije naš grad je širom sveta poznat zbog festivaa posvećenom njemu, a to je leskovačka Roštiljijada. Što se tiče ajvara, mnoge manifestacije su i njemu posvećene, te je sada i sprža, kao treći brend Leskovca, zasluženo dobila svoj festival za koji se nadamo da će postati tradicija i da se i narednih godina leskovačkim ulicama iz ovog dvorišta širiti miris sprže. Negujemo ono što je specifično za naš grad, a sprža se u Leskovcu priprema onako kako se ni u kom kraju ne priprema, zato je ovaj festival specifičan i važan.“
Ančica Dimitrijević predsednica Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša je danas uručila zahvalnice svima koji su učestvovali u manifestaciji i rekla da joj je drago što je sprža stavljena na svoje mesto, koje zaslužuje, i da svi brendovi juga moraju biti pozicionirani na adekvatan način.
U okviru manifestacijen realizovan je prigodan kulturno-zabavni program, kao i izložba ajvara, zimnice, meda, domaće voćne rakije i vina.