Zimnica se već uveliko sprema, tezge na leskovačkoj zelenoj pijaci su pune, ponuda je bogata, a cene se iz godine u godinu bitno ne menjaju.
Prema procenama i kupaca i prodavaca za jednu porodicu za pripremu zimnice treba najmanje 20 hiljada dinara što je oko polovine prosečne plate na jugu Srbije ili iznos penzije koju prima najveći deo penzionera.
Ove jeseni se čak ni kupci ne žale mnogo na cene koje se manje ili više ne menjaju bitno iz godine u godinu, ali su primanja niska ističu .
Kilogram paprike ajvarke na leskovačkoj zelenoj pijaci košta 50 dinara, koliko i turšije, kornišona 40 do 50, paradajza 50, kupus je 20 do 30 dinara. Šargarepu treba platiti 80 dinara, beli luk čak 300 , a crni luk 40 dinara, koliko košta i krompir, dok za pasulj treba izdvojiti 200 do 250 dinara za kilogram.
Kako procenjuju domaćice priprema zimnice je uvek veliki udar na kućni budžet s jeseni. Prema računici, da bi se napravila jedna tegla ajvara treba da se izdvoji oko 350 do 400 dinara. Kada tome dodamo još nekoliko tegli ne samo ajvara već i ostale zimnice, da bi se ove godine napunile police u špajzu za četvoročlanu porodicu potrebno je oko 20.000 dinara, što je gotovo polovina prosečne plate na jugu Srbije.
Za poljoprivredne penzionere to su čak dve penzije.