Na platou ispred Narodnog muzeja danas je organizovano pravljenje praistorijske pljeskavice koji su jeli stanovnici Leskovca sa brda hisar u bronzanom dobu, a obrok od kaše, pljeskavica i hleba je bio vegetarijanski, od mahuna i žitarica.
Organizator manifestacije je Narodni muzej Leskovac, koji je na ovaj način posetiocima 29. leskovačke Roštiljijade dočarao ukuse, mirise i praistorijsku atmosferu.
Demonstraciji je prisustvovao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima.
,,Reč je o kompletnom vegetarijanskom ručku stanovnika koju su obitavali na brdu Hisar iznad Leskovca od 14. do 12. veka stare ere, spremljenom od mahuna poput sočiva, boba, graška, gorke grahorice i urova, i od žitarica – ječma, ovsa, prosa, i neke vrsta divlje pšenice, uzgajene u malim količinama. Leskovac je grad sa istorijom starom od osam hiljada godina a Narodni muzej se trudi da raznim programima aktivnostima približi i dočara tu istoriju“, kazala je pomoćnica gradonačelnika Leskovca Jelena Radović.
,,U praistoriji su se uglavnom jele kaše, spremljene od prosa, sočiva i graška, kakvu mi služimo danas, a spremana su i variva od mahunarki. Jela se i riba i meso, ali mi nemamo analizu životinjskih kosti, pa ne znamo koju su životinje čuvane. Međutim, izazov je bio spremiti pljeskavicu bez mesa, a nama je to pošlo za rukom“, kazala je viši kustos Narodnog muzeja u Leskovcu Smilja Jović i dodala da su namirnice koje su korišćene arheolozi pronašli u ostacima žitnice i u posudama.
Praistorijske pljeskavice po recepturi nisu ni nalik na one koje danas imamo priliku da konzumiramo. One su se nekada pripremale na taj način tako što se umesi 100 grama raža sa po 30 grama ovsa i ječma, doda kašica soli i maslinovo ili ulje lanenog semenea, koje se tada takođe korstilo, izmeša drvenom kašikom i peče, pre nego se na uobličenu smesu doda laneno seme.
Na platou ispred Narodnog muzeja, postavljena je za ovu priliku i rekonstruisana kuća iz ovog perioda napravljena od pruća, slame, blata i trske, sa ognjištem, a pred posetiocima su ovom prilikom ispečeni hleb i pljeskavice, dok je kaša pripremljena malo ranije.