Kada je temperatura u opadanju, posebno kada se približava 0 ° C vreme je da razmislite o tome koje posledice to ima na produktivnost i efikasnost krava.
,, Normalna rektalna temperatura za krave je oko 38 ° C . Međutim, ispod donje granice termoneutral zone, u borbi protiv hladnoće, životinja mora povećati svoj metabolizam za snabdevanje više telesne toplote. Krave će takođe povećati svoj metabolizam kroz proizvodnju toplote. Ovo povećava potrebu za energetskom ishranom, pa se apetit povećava i krave jedu više. To povećava troškove hrane i troškove čuvanja, međutim, očekuje se da će krave održati svoju telesnu težinu“, kaže savetodavac za stočarstvo PSSS Leskovac mr Dejan Ranđelović.
Opšte je prihvaćeno da za svaki 1 ° C ispod donje kritične temperature, dođe do povećanja približno 2% potreba za energijom. Za posledicu krave, a posebno junice kada izgube težinu, grlo je u lošem stanju. Treba zaštititi životinje od vetra. Vetar značajno smanjuje telesnu temperaturu, povećava hladnoću životinje. Obezbeđivanje adekvatne suve prosrirke čini značajnu razliku u sposobnosti goveda da izdrže hladnoće. Držati krave čiste i suve, obezbediti dodatnu hranu više sena i žitarica. Ako se hrane vlažnom hranom, uverite se da nije zamrznuta.
,,Veoma je bitna dostupnost dovoljne količine vode. Uverite se da krave imaju dovoljno vode na raspolaganju u svakom trenutku. Nedostatak će ograničiti unos hrane i otežati kravama da zadovolje svoje energetske potrebe. Zamrznuta korita i preterano hladna voda će ozbiljno ograničiti unos vode. Mi ne možemo da kontrolišemo vreme, ali možemo učiniti sve što je moguće da smanjimo efekte hladnoće. To će smanjiti troškove i poboljšati efikasnost proizvodnje“, zaključuje savetodavac Ranđelović.
Komentari su zatvoreni.